Et flisegulv fra teglstenens barndom - Als Hansen, Birgit (Hikuin, 1982)
Da kunsten at brænde teglsten kom her til landet omkring midten af 1100-årene, fik man ikke blot en holdbar og let håndterlig bygningssten, men også et materiale, der egnede sig fortrinligt som gulvbelægning. Mange kirker har utvivlsomt fået udskiftet nedslidte gulve af mørtel, marksten eller ler med et munkestensgulv, og enkelte fund af gulvfliser fra teglens første tid viser, at man tidligt har eksperimenteret med anvendelsen af det nye materiale. Ved midten af det følgende århundrede opstod der en masseproduktion af glaserede teglstensfliser med indstemplet plante- og dyreornamentik i lavt relief. Nationalmuseet har gennem årene faet en stor og righoldig samling af disse smukke relieffliser fra 12- og 1300-årene, der efter fundmængden at dømme må være fremstillet i betydelige mængder.