Endelave-kanden: - belyst igennem rekonstruktion - Schmidt, Lone (Hikuin, 1982)
Dansk lertøj fra middelalderen, er udtryk for en organisk sammenhæng imellem materiale og menneskeligt behov. I middelalderen udvides rammerne for pottemagerhåndværket, idet nye tekniske hjælpemidler blir taget i brug, eksempelvis blyglasuren, de højtbrændende ovne og pottemagerhjulet, der nu danner grundlag for en begyndende masseproduktion af dagligdagens husholdningskar. Man kan nu trække leret op i hidtil ukendte, dristige former, der tydeligst kommer til udtryk i »Middelalderkanden«, der taler til os med en egen værdighed, frihed og umiddelbar charme.