Land og by - undersøgelse af østersøkeramikken på Stevns - Hedeager, Lotte; Poulsen , Bjørn; Åge Tombjerg, Svend (Hikuin, 1982)
De senere års arkæologiske virksomhed i Danmark har omfattet udgravninger af en lang række jernalderog vikingetidslandsbyer, som i deres størrelse og placering naturligt måtte lede til spørgsmålet om bebyggelseskontinuiteten og dens forudsætninger, dvs. forholdet mellem jernalder- og middelalderbebyggelsen. Supplerende, men ikke altid kædet sammen med landsbyforskningen, står udforskningen af middelalderbyen (Projekt Middelalderbyen 1980). Det er derfor stadig et åbent spørgsmål, hvordan den regionale udvikling af landbebyggelsen er relateret til udviklingen af købstaden.