Nogle kakler og lerkarskår fra renaissancetidens Gilleleje - Frandsen, Søren (Hikuin, 1982)
Vore fiskerlejers ældste historie er i de senere år blevet genstand for ny interesse. Siden Johannes Steenstrup i begyndelsen af dette århundrede som den første behandlede emnet, har andre historikere og etnologer givet bidrag, men diskussionen har unægtelig indtil for ganske nylig været præget af manglen på grundige undersøgelser af udvalgte lokaliteter. Først gennem veldokumenterede arkæologiske resultater sammenholdt med skriftligt kildemateriale kan vi gøre os håb om at fa en række lokalstudier i hænde, der giver mulighed for at afdække de faktorer, som har spillet en hovedrolle for vore fiskerlejers opståen og udvikling.