Omkring billedmaterialet i »Ripæ Cimbricæ« - W. Lassen, Thomas (Hikuin, 1981)
I de sydvestjyske museers årsskrift Mark og Montre for 1976 berettes om genopdagelsen af to små, graverede kobberplader, der utvivlsomt er afklip af trykpladen for den kobberstukne byplan af Ribe fra ca. 1675, der hører til Peder Hansen Resen’s berømte Atlas Danicus. Forskningsbibliotekar Ib Rønne Kejlbo sætter i artiklen ituklipningen af trykpladen i forbindelse med illustreringen af Peder Terpager’s Ripæ Cimbricæ, der efter så tragisk at være gået tabt, rekonstrueredes og blev trykt 1736. Denne antagelse skal ingenlunde imødegåes, men i det følgende søges uddybet med nogle betragtninger over billedmaterialet i Terpager’s værk og forholdet til Resen’s atlas.