Viborg domkirkes vestfront - Vellev, Jens (Hikuin, 1981)
Den granitkatedral, hvis takkede profil i dag hæver sig over Viborgs røde borgerhustage, er i det store og hele en rekonstruktion bygget på én mands visioner. Historien herom er velkendt. Den startede i høsten 1830, da en ung kunsthistoriker Niels Laurits Høyen (1798-1870) på kongelig bevilling besøgte byen som led i en registrering af vore værdifulde bygningsmindesmærker. Tanken var vel allerede fra starten, at han ville samle materiale til en omfattende dansk kunsthistorie. I hvert fald skriver han til sin forlovede fra Randers den 20. august: »... Mit Udbytte er af den Art, at dersom Viborg og Ribe ei ganske skuffe min Forventning, så bliver jeg sagtens Author i løbet af næste Aar. Min Reise vil neppe blive Gienstanden for min skriven, men vel de danske Kirker og Kirkebygninger overhovedet...«.