Koldings middelalderlige forsvarsværker og jordværkerne omkring Koldinghus - Jensen, Vivi (Hikuin, 1981)
Koldings middelalderlige forsvarsværker nævnes første gang i Ribeårbogen i 1313, hvor det berettes, at bønderne efter oprøret mod Erik Menved blev tvunget til at befæste Kolding (»et oppidum in Kalding munitur per bundones ex jussi regis«). Næste gang, befæstningen nævnes, er i Christian I’s beskyttelsesog privilegiebrev til borgerne i Kolding, hvor der under punkt 45 står: »Item ængen foghet skal mødæ forschreffnæ bymen meth laghedagh pån bytinge for bywern eller grawæ eller gadens bæderinge, wten ner tiidh ær...«. Kilder fra de sene 1400-år og 1500-årene fortæller, at der har været en østre og en vestre grav, og begge er påvist arkæologisk.