Mogens Bencards femogtyve år i Ribe - Olsen, Olaf (Hikuin, 1981)
I 1955 - hundredåret for oprettelsen af Danmarks ældste provinsmuseum, Den antikvariske Samling i Ribe - kom student Mogens Bencard til den gamle domkirkeby. Han skulle forestå det daglige arbejde i den store fladeudgravning, som Nationalmuseet med Hans Stiesdal som initiator og leder havde iværksat på en tomt i Grønnegade nord for domkirken. Udgravningen var et pionérforetagende, den første systematiske stratigrafiske undersøgelse af kulturlagene under en dansk middelalderby, og derfor en opgave hvor evnen til at improvisere og eksperimentere betød mere end arkæologisk erfaring. Mogens Bencard viste sig at være den rette mand til arbejdet — skarpsindig i sine iagttagelser og entusiastisk nysgerrig over for de tusinder af fund, der gemte sig i de metertykke lag af mørk og klæbrig kulturgytje.