Et nyfundet gravsværd fra Øm kloster: med et katalog over middelalderlige gravsværd fra det nuværende Danmark - Nymark, Lis (Hikuin, 1980)
I 1977 fremkom et sværd ved grøftegravning nær Øm kloster. Grøften skulle bruges til nedlæggelse af et elkabel og blev anlagt i en bue rundt om det centrale klosteranlæg for at skåne dette. Man stødte imidlertid på en grav, ca. 30 m nord for fratergårdens nordvestre hjørne, hvorfra det her behandlede sværd stammer. Graven blev nærmere undersøgt den følgende sommer i forbindelse med de arkæologiske udgravninger på Øm kloster.