Chrismatorier til bare to slags olie - W. Lassen, Thomas (Hikuin, 1980)
Blandt de middelalderlige inventarstykker, der er bevaret fra vore kirker, hører chrismatorierne til de mindste og uanseligste, såvel i henseende til materiale som i udførelse. Chrismatorier, der er beholdere til brug for den hellige olie, benævnes tillige chrismale, chrismarium, chrismekar, ungventarium, salveæske, oliekar og oliegemme m.v. Indvielsen af olien hører til de biskoppelige sakramentalier og finder sted i domkirkerne én gang årligt, i forbindelse med messen skærtorsdag. Særlige forskrifter for ritualet findes i pontifikaterne, og også for anvendelsen af den hellige olie findes anvisninger spredt i de liturgiske håndbøger.