Stenøkser i Ny Guineas Højland: Betydningen af prestigesymboler for reproduktionen af et stammesamfund - Højlund, Flemming (Hikuin, 1979)
De første beretninger om Ny Guineas centrale Højland stammer fra 1933, hvor guldgraveren Michael J. Leahy ledede en ekspedition gennem området. Beskrivelsen af denne rejse giver et klart indtryk af, at overfald og krig var en almindelig foreteelse i Højlandet. På sin vej passerede Leahy nedbrændte landsbyer og ødelagte marker; han beretter om talrige friske sår og ar hos befolkningen og ser ved flere lejligheder lig flyde forbi i floderne. Mistro og frygt prægede forholdet mellem naboklaner, og selv bevæbnede grupper bevægede sig sjældent ud over 15 km fra deres hjemsted (Leahy 1936. Leahy & Crain 1937. Hughes 1977, 203).