Gravformer, primitive penge og politiske alliancer på Samoa - Hjarnø, Jan (Hikuin, 1979)
I Samoa er en grav ikke blot en praktisk foranstaltning til deponering af den afdøde, den har tillige en række symbolske funktioner. Gennem sin form fortæller en grav, om den indeholder en høvding eller et menigt medlem afsamfundet. Ikke-høvdinge bliver uanset alder og køn jordfæstet i en lav nedgravning i jorden, der efter tilkastning dækkes af et tyndt lag grus og indrammes af en lav kreds af sten. Høvdinge derimod gravlægges i stensatte gravkamre, hvorover der rejses en trinpyramide afsten, som kan variere meget i størrelse. Jo større pyramide, jo højere titel har den eller de afdøde haft, der hviler i graven.