Oldtidsbebyggelse - middelalderbebyggelse: Kontinuitet eller brud? - Grøngaard Jeppesen, Torben (Hikuin, 1978)
Et centralt spørgsmål i dansk bebyggelseshistorie er, hvornår middelalderbebyggelsen - som i hovedtræk repræsenterer grundlaget for den nuværende - opstår. Har den rod tilbage i oldtiden eller dannes den først ved indgangen til middelalderen? Dette er en afgørende problemstilling for en væsentlig del afvor bebyggelseshistorie, idet en besvarelse er nødvendig før bebyggelsesudviklingen fra ældre jernalder og frem til middelalderen kan beskrives og forklares. Samtidig må det tages i betragtning, at netop bebyggelsen - dens beliggenhed, udbredelse, form, art og kontinuitet - er en væsentlig kilde til belysning af hele den økonomisk og samfundsmæssige udvikling. En afklaring af kontinuitetsspørgsmålet i bebyggelsen er således yderst væsentlig for forståelsen af hele udviklingen i og overgangen mellem jernalder og middelalder.