Före - under - efter senlaténetid: Vendsyssel-Göteborg-Polen - Moberg, Carl-Axel (Hikuin, 1978)
Gamla frågor i Göteborg 1976 Ganska gamla frågor om Kattegatt-området och kontinenten under yngre förromersk järnålder (=senlaténetid) kom upp på nytt i oktober 1976, hos Göteborgs Arkeologiska Museum (GAM), under dansk-polsksvenskt samarbete: en bok och en utställning presenterades (»Närjärnet kom«), och ett symposium hölls. De följande sidorna har sin förutsättning i detta, och i den planlagda fortsättning som sedan följde, i form av ett par månaders analys, föreläsningar och diskussioner vid Göteborgs universitets institution för arkeologi Detta ägde rum inom ramen för institutionens program (för främst forskningsutbildning och utbildningsforskning) om »Samhällsformer i Nordeuropa 1500 f500 e O«. Inom samma ram har tidigare bl a behandlats delkomplex som återkom nu - Ekehögen-gravfaltet i Nordhalland; de s k »furstegravarna« på kontinenten och i Norden.