Nogle C- 14-frie synspunkter på den Beckerske kontakthypotese: Svar på en »Efterskrift« - Sterum, Niels (Hikuin, 1978)
Inden for Sydskandinavien kan der i mellemneolitisk tid (MN) udskilles et antal kulturgrupper, som forenklet kan samles i 3 hovedgrupper: tragtbægerkultur (TRB), enkeltgravskultur (EGK) og grubekeramisk kultur (GR). Gruppernes indbyrdes forhold er et centralt problemkompleks i udforskningen af det neolitiske kulturforløb, og ingen kan skrive yngre stenalders »kulturhistorie« uden at tage stilling til spørgsmålet om gruppernes samtidighed — eller mangel på samme. Det seneste decenium har imidlertid givet så mange nye fund og så mange nye dateringer fra MN, at hævdvundne anskuelser om kulturforløbet vanskeligt kan opretholdes, og en fornyet analyse af den ældre forskning er da påkrævet. Inden man forsøger at redegøre for periodeovergange og kulturudvikling i sydskandinavisk mellemneolitikum, må man altså — trivielt nok - beskæftige sig med rent kronologiske problemer.