Perioder og periodeovergange i neolitikum: Om forskellige fundtypers egnethed til kronoloigske opdelinger - Madsen, Torsten (Hikuin, 1978)
Som det er tilfældet med mange begreber i arkæologien, er der ikke nogen fast definition på, hvad begrebet periode dækker. I nordisk arkæologi træder denne definitionsmangel tydeligt frem i et citat hentet fra Bo Gråslunds bog Relativ datering (Gråslund 1976 (a), 68 (her oversat)). »Al periodeinddeling er relativ i den forstand, at den er et instrument, der må reguleres efter formålet. Arkæologien arbejder også med forskellige kronologisystemer, som er kommet fra de mest forskellige udgangspunkter. De store epoker, såsom sten-, bronzeog jernalderen opspaltes i mindre afsnit, perioder, underperioder og underperioders underperioder. Vi låner inddelingssystemer fra naturvidenskabelige grænsediscipliner og udnytter historisk kendte emner til periodisering. Forskellige materialegrupper, genstandstyper og oldsagstyper kan resultere i forskellige samtidige periodesystemer, hvilket kan have lokal, regional eller større geografisk rækkevidde«