En gruppe nyredolke fra Randers-egnen - Liebgott, Niels-Knud (Hikuin, 1977)
I løbet af 1200-årene finder dolken - vel det ældste af alle forsvars- og angrebsvåben - omsider sin plads i den militære udrustning. De forbedrede ringbrynjer og pladerustninger gjorde fjenden stadig mere usårlig, men det korte stødvåben med den spidse, stive od kunne altid finde vej gennem selv det bedste harnisk og give modstanderen nådestødet, - heraf »misericordia«, som ofte anvendt benævnelse for dolken.