Middelalderens bemalede stenskulptur i Danmark - Kryger, Karin (Hikuin, 1977)
Ingen romansk kirke i Danmark står, som da den blev opført. Tidens skiftende moder har ændret mangt og meget; tårn og våbenhus er som oftest føjet til, og undertiden er kirken yderligere blevet forsynet med et eller flere kapeller. Også hvad kirkernes indre angår, er meget ændret. De flade trælofter er ofte blevet udskiftede med hvælv. Efter reformationen blev de papistiske kalkmalerier overkalkede; altertavler er blevet udskiftede i tidens løb, ofte flere gange, stolestader sat op osv. Tilbage af den romanske udsmykning er nu ikke meget andet end de kalkmalerier, der atter er draget frem, og stenskulptur i form af portaler, alterborde, kragbånd, vinduesindfatninger og døbefonte.