Bispegrave på Øm kloster - Kristian Madsen, Per (Hikuin, 1977)
Da der i 1168 fra det dengang kun ti år gamle cistercienserkloster Vitskøl ved Limfjorden udsendtes et brødresamlag med den opgave at grunde et nyt kloster, kunne ingen vide, at der skulle gå fem år, før de af uheld forfulgte brødre endeligt fandt et blivende sted. Hele tre steder forsøgte munkene at slå sig ned, før de i 1172 på tangen mellem Mossø og Gudensø fandt det sted, hvor det efterhånden rige og betydningsfulde Øm kloster, eller som det kaldtes på latin, Cara Insula, den kære ø, bredte sig helt til reformationen.