Horsens - en middelalderbys udvikling - Andreasen , Claus; W. Lassen, Thomas; Kristian Madsen , Per; Schiørring, Ole (Hikuin, 1977)
Om byen Horsens’ opkomst og alder er der skrevet adskilligt, og mange forskellige synspunkter er ført frem i den hidsige debat, som udspilledes tidligere i dette århundrede. Hvad der især optog sindene, var forsøgene på at udrede byens sogneforhold i middelalderen og placere dens kirkelige institutioner, der for de flestes vedkommende forlængst er forsvundet. Stedfæstelsen af disse institutioner spiller en væsentlig rolle for forståelsen af Horsens’ udvikling gennem middelalderen, og før vi behandler denne, bliver det derfor nødvendigt at klargøre byens kirketopografi.