»Din lykkestjerne er ikke langt borte« : En nordjysk spådukke. - Petersen, Viggo (Hikuin, 1975)
Af de ganske få spå- eller ordsprogsdukker, som endnu er bevaret i Danmark, er allerede to blevet publiceret. Man kan derfor med en vis ret spørge, om der virkelig er behov for endnu en afhandling om en dukke af helt samme art. Nej, det er der nok ikke, selv om der er tale om et hidtil upåagtet eksemplar af typen. Men det er nu så fornøjeligt at iagttage en svunden tids mennesker i deres mere ubekymrede øjeblikke, når de gav sig tid til at more sig. For det er naturligvis ikke meningen, at spådommene, der spænder lige fra søde kys til en død af gul feber, skal tages alvorligt. Det var blot en leg, der måske blev ekstra spændende ved, at man næsten kunne tro på den. Det forhold kender vi så godt fra andre selskabsog børnelege og vel også i nogen grad fra vore dages horoskoper.