Om vikingetidens masker med mere - Ramskou, Thorkild (Hikuin, 1975)
Vikingetidens ornamentik er en forunderlig verden at dukke ned i. Man bliver aldrig færdig, når man først er begyndt at beskæftige sig med den. Ornamentik er noget i retning af pryd eller pynt, der gør store flader tiltrækkende at se på. Megen ornamentik er blot pryd eller pynt, men der kan ikke være tvivl om, at meget af det, vi i dag anser for blot at være leg med linjer, i mange tilfælde har haft en mening og har betydet noget for vikingetidens mennesker, således at forstå, at når de så de og de linjer, har de forbundet noget med dem. I enkelte tilfælde er vi så heldige, at vi kan gennemskue hvad linjerne har betydet. Et sværd stukket gennem et cirkelslag antyder, at her dræber Sigurd ormen Favner, der lå og rugede over sit guld. En, der er ved at blive slugt af et uhyre, kan med rimelighed tolkes som en fremstilling af Odin, der ved verdens undergang, Ragnarok, bliver ædt af Fenrisulven.