To lerting fra Fredbjerg - Aarup Jensen, Jens (Hikuin, 1975)
Store mængder skår af itugåede lerkar er karakteristiske for jernalder-bopladser fra tiden omkring Kristi fødsel. Det er dog sjældent, at dette omfangsrige materiale når længere end til at udgøre en solid dateringsmæssig baggrund for hvad der ellers måtte findes værdigt til publikationsmæssig omtale af huse og andre fund. Udgravere, der daglig ser kilovis af skår komme op af jorden, kan godt gå hen og føle sig lidt trykkede af fundmængderne, ikke mindst når det som på Fredbjerg bopladsen i Vesthimmerland var bronzebelag fra en Dejbjerg-vogn, der var undersøgelsens igangsættende moment og store begivenhed.