Skringstrup-pladsen. Nye betragtninger - Vellev, Jens (Hikuin, 1975)
I arkæologien har der altid været fund og udgravninger, som gang på gang har tiltrukket sig forskernes interesse. De er blevet fremlagt, diskuteret, fortolket og omfortolket. Nye momenter er draget ind i diskussionen, og fænomenet gentager sig. Et sådant tilfælde er »oderkiste«-gravpladsen i Skringstrup i det allersydligste Himmerland. Her har arkæologiske undersøgelser - foreløbig i perioden 1930-71 - fremdraget en gravplads fra overgangen sen enkeltgravskultur/senneolitikum, som har spillet en central rolle i diskussionen om fænomenet »oderkiste«. Pladsen, som overvejende består af små, stensatte gravkister, kan således karakteriseres som en klassisk lokalitet.