Jættestuer ved Boyne-floden - Glob, P. V. (Hikuin, 1975)
Mellem Nordvesteuropas tusinder af stengrave indtager jættestuerne ved Boyne-floden i det østlige Irland en særstilling både med hensyn til størrelse og udsmykning. De samler sig i grupper omkring tre af de største monumenter, Newgrange, Knowth og Dowth, som ligger i den bue floden danner, »the Bend of the Boyne«, godt 30 km nord for Dublin. I dette område har irske arkæologer i den sidste halve snes år taget fat på fornyet undersøgelse af en række af mindesmærkerne, og vigtige resultater er opnået.