En senmedeltida svensk-dansk myntskatt i Vättern - Golabiewski, Monica (Hikuin, 1985)
På botten av sjön Vättern, intill en liten kobbe utanför den forna staden Hästholmen i Östergötland, påträffades i mars 1983 en mängd silvermynt. Fyndet gjordes av två medlemmar från Jönköpings Dykarklubb vid övningsdykning. Fyndplatsen ligger på ca 10 meters djup på en platå, täckt av stora, kantiga stenar, ca en meter i fyrkant. Mynten låg väl samlade, inkilade mellan två av stenblocken, tillsammans med ett mindre järnföremål, möjligen ett grytskaft. En stor del av dem hade hårda, svarta korrosionsprodukter, och man kan därför utgå ifrån att skatten sannolikt ursprungligen legat i ett förvaringskärl av järn.