De ældste Visby guter og Ebbelnæs-fundet - Jensen, Jørgen Steen (Hikuin, 1985)
For et par år siden skrev Brita Malmer en lille opsats om gutens alder i Nordisk Numismatisk Unions Medlemsblad. Når man læser artiklen, ses det tydeligt, mat den er udsprunget af en diskussion på Numismatiska Institutionens seminarer; det er en artikel, der markerer et problem og en opgave. Artiklen konkluderer, at guten må ses som udtryk for et lignende behov som den lybske guldgylden, blot udført i det billigere metal, sølv, og guten dateres forsigtigt og antydningsvis til 1335-40. Gutens betydning ligger i, at den var den første regulære, større sølvmønt i Østersøområdet i 1300-tallet. Den står således i kontrast til de stærkt kobberholdige danske mønter, de små tosidede svenske mønter og de svenske og nordtyske hulpenninge (brakteater). Guten er en sølvmønt på henved U/2 gram, d.v.s. godt og vel svarende til den engelske sterling, som var udbredt over store dele af datidens Europa. Så vidt bekendt foreligger der ingen moderne lødighedsprøver, men formentlig var lødigheden fin af de første guter.