Mynter fra en stavkirke i Gudbrandsdalen - Berg, Karin (Hikuin, 1985)
Riksantikvaren har gjennom lang tid foretatt arkeologiske utgravninger i våre stavkirker. Det er to hovedgrunner til dette. - For det første gjelder det å bevare kirkene for fremtiden, særlig ved å sikre de 31 gjenstående mot brann, tyveri og råte. - For det andre er man opptatt av kirkene som forskningsobjekter, med datapotensiale i selve det arkeologiske og bygningshistoriske materiale under kirkegulvet. Av nyere dato er det imidlertid at fagfolk fra andre disipliner og hjelpevitenskaper i stigende grad trekkes inn i dette arbeid. Utgravningen i Ringebu stavkirke viser klart at det tverrfaglige samarbeid er kommet langt. Botaniske og dendrokronologiske undersøkelser ble foretatt av spesialister utenfra. Som eksempler på andre tilkalte, kan nevnes forskere fra Norges Tekniske Høgskole, Anatomisk institutt i Bergen og Kunstindustrimuseet i Oslo.