Norske funn av svenske mynter preget før 1319 - Skaare, Kolbjørn (Hikuin, 1985)
Innen den stort anlagte forskningsvirksomheten under samletittelen «Sveriges mynthistoria», der min venn og kollega Brita Malmer er den drivende kraft, begynte man for noen år siden med en systematisk landskapsinventering. Dette meget nyttige og forbilledlige tiltak vil bli et av de mange solide kildegrunnlagene som den svenske mynthistorien kan tuftes på. I tillegg vil også andre lands myntforskere kunne dra nytte av dette, da inventeringen omfatter all mynt i funn og offentlige (leilighetsvis også private) samlinger. En som arbeider med norsk mynthistorie, kan jo ikke nøye seg med det som er funnet i de hjemlige fylker og landsdeler. Han må stadig rette blikket mot materiale som er kommet for dagen øst for den lange riksgrensen. På samme måte vil vel Norge også være et aktuelt «landskap» for svenske myntforskere. Forfatteren vil derfor benytte denne anledning til å melde seg som gjest i teamet. Han vil gjerne levere et lite utkast til en begrenset landskapsinventering. Den vil omfatte norske funn av svensk mynt eldre enn 1319. Dette år er en naturlig grense historisk: Sverige og Norge fikk da for første gang felles konge. Mye av materialet yngre enn 1319 har dessuten Brita Malmer selv inkludert i sin verdifulle studie «Den senmedeltida penningen i Sverige».