Övergångskedet mellan vikingatiden och medeltiden och uppkomsten av den medeltida myntningen i Sverige ca 1050- 1200 - Jonsson, Kenneth (Hikuin, 1985)
Under vikingatiden sker en mycket omfattande myntimport till Nordeuropa. Under det första skedet ca 800-970 består den nästan uteslutande av arabiska dirhemer, varav ca 80.000 har hittats i Sverige och främst då på Gotland. Omkring 970 börjar en blygsam import av tyska mynt och på 990-talet sker en mycket kraftig ökning. Införseln av engelska mynt visar en likartad utveckling med undantag av att början sker obetydligt senare eller ca 975. Dirhemimporten minskar mycket kraftigt under andra hälften av 900-talet och upphör helt ca 1015 och från 1030-talet minskar successivt införseln av främst engelska mynt. I Sverige har man funnit ca 89.000 tyska och ca 39.000 engelska mynt och även här är huvuddelen påträffade på Gotland. Även mynt från ett flertal andra länder ingår i fynden men i betydligt lägre antal. Det yngsta fyndet i Sverige med vikingatidskaraktär är nedlagt efter 1140 och markerar det definitiva slutet på vikingatiden ur numismatisk synvinkel.