Graffiter på vikingatida mynt - Hammerberg, Inger; Rispling, Gert (Hikuin, 1985)
Studiet av graffiter, eller graffiti som de också kallas, har inte en lång forskningstradition bakom sig. Först 1956 behandlades grafliter på vikingatida orientaliska mynt i en uppsats av Ulla S. Linder Welin, «Graffiti on Oriental Coins in Swedish Viking Age Hoards«. Totalt undersökte Welin ca 200 myntfynd, de flesta förvarade i Kungl. Myntkabinettet i Stockholm (KMK). Hon redovisar 28 graffitimynt ur 17 fynd (14 från Gotland och 3 från fastlandet). Vidare har Anna Kmietowicz behandlat ämnet grafliter i en lång recension av Welins uppsats. 1960 utkom band V av Kulturhistoriskt Lexikon för nordisk medeltid, innehållande artikeln «Grafliter« av Hans Holst och Ulla Welin. Sedan 1975, då första volymen av CNS utkom, publiceras fynd av grafliter fortlöpande. 1979 utkom ett mycket viktigt arbete av I. Dobrovolskij, «Graffiti auf orientalischen Münzen des 7.-11. Jahrhunderts«. En väsentligt utökad version av denna artikel utkom 1981, «Klassifiziering und Interpretation von Graffiti auf orientalischen Münzen« av I. Dobrovolskij, J. V. Dubov och J. K. Kuzmenko.