»... syet i Ring kloster« - Reinholdt, Helle (Hikuin, 1988)
I somrene 1972 og 1973 gravede den nyoprettede Afdeling for Middelalder-arkæologi under Olaf Olsens ledelse på benediktinernonneklostret Ring ved Skanderborg sø. Disse undersøgelser og to senere udgravningskampagner i 1983 og 1985 sammesteds har resulteret i et stort genstandsmateriale fra klostrets funktionsperiode, der tog sin begyndelse engang før 1200 og afsluttedes med reformationen. Oldsagerne kombineret med det skriftlige kildemateriale kan give et indblik i en god del af klosterlivet på Ring. Ved siden af nonnernes fornemmeste pligt - at ære Gud - var en stor del af dagen nødvendigvis optaget af praktiske gøremål. En ud af mange pligter kunne for eksempel være nonnernes skoleundervisning på stedet - af klostrets novicer, men også af udefra kommende. Det er for eksempel skriftligt dokumenteret, at Ring klosters nonner, i hvert tilfælde i den sene middelalder, tog sig af adelsbørns opdragelse.