Stöng og Pjórsárdalur-bosættelsens ophør - Vilhjálmsson, Vilhjálmur Örn (Hikuin, 1989)
På Island findes der et stort antal ødebebyggelser fra forskellige tider, som er opstået på grund af naturkatastrofer, flugt fra land til by og af andre grunde som f.eks. erosion, der har været meget voldsom. Pjórsárdalur i Sydisland (fig. 1), er den ødebebyggelse, som utvivlsomt har faet mest opmærksomhed, både blandt historikere, arkæologer og geologer. Ingen ødebebyggelse på Island er blevet nævnt så ofte i litteraturen over Nordens forhistorie. Dette skyldes til dels, at bygdens ødelæggelse traditionelt forbindes med et udbrud i vulkanen Hekla. Bebyggelsen i dalen og dens slørede historie var det mest nærliggende forskningsobjekt, da interessen for de tidlige ødebebyggelser tog til på Island i forrige århundrede.