Toftanes — en færøsk landnamsgård fra 9.-10. århundrede - Hansen, Steffen Stummann (Hikuin, 1989)
I begyndelsen af 1980erne projekterede den færøske anlægsmyndighed LandsverkfrøSingurin et større anlægsarbejde omkring bygden Leirvik på Eysturoy (Ø-sterø). En flere kilometer lang tunnel skulle anlægges gennem fjeldet mellem bygderne Gøta og Leirvik. Fra tunnelmundingen umiddelbart nord for Leirvik bygd skulle en ny vej føre trafikken ned til et nyt færgeleje og videre ind gennem bygden. Vejanlægget blev projekteret til at forløbe igennem Toftanes, som er den ene af oprindeligt tre gamle bebyggelser (færøsk: bylingar), der i dag udgør bygden Leirvik. Ved anlæggelsen af den projekterede vej gennem bopladsområdet (færøsk: heimrust) på Toftanes var der derfor stor sandsynlighed for, at man ville støde på ruiner af ældre faser i bebyggelsen. I foråret 1982 foretog Føroya Fornminnissavn en prøveudgravning på lokaliteten, og på baggrund heraf blev en mere omfattende arkæologisk undersøgelse vurderet som ønskværdig. De arkæologiske undersøgelser på Toftanes har foreløbig strakt sig over fem sæsoner (1982-1986) og forventes endeligt afsluttet i 1987.