Om landnamet på Færøerne - Arge, Simon V. (Hikuin, 1989)
Opfattelsen om, hvornår Færøerne blev bebygget, har siden begyndelsen af 1800-årene været ret stereotyp: Omkring 700 blev øerne bebygget af irske munke, som blev fordrevet af norrøne landnamsmænd, der kom fra Norge omkring år 825. Denne opfattelse har man ment at kunne begrunde både ud fra skriftlige kilder, stednavnemateriale, sagn samt levn fra bebyggelserne. Det var først ved A. W. Brøggers udgivelse af bogen »Hvussu Føroyar vordu bygdar« i 1937, at den ældste bebyggelse diskuteredes mere indgående. Men grundlaget var dengang særdeles spinkelt. Siden da er spørgsmålet om bebyggelsestidspunktet ikke behandlet selvstændigt, omend det er strejfet i anden forbindelse. Men den gamle opfattelse har man holdt fast ved. Ved nyere pollenbotaniske undersøgelser har man ment nøjere at kunne tidsfæste den ældste bebyggelse - og endda til at være ca. 100 år ældre end hidtil antaget. På grundlag af en kritisk behandling dels afskriftligt dels af arkæologiskt kildemateriale, vil jeg i det følgende vurdere spørgsmålet om, hvornår landnamet på Færøerne kan have fundet sted.