Angsö gård och kyrka — ett särfall i svensk medeltid - Nisbeth, Åke (Hikuin, 1986)
Att finna två medeltida kyrkor som är identiskt lika är knappast möjligt. Det finns åtskilliga romanska kyrkor bestående av långhus och smalare, absidavslutat kor, men vi far leta förgäves efter två kyrkor som har samma plan, mått och uppbyggad. Detsamma gäller tex också hög- och senmedeltidens salkyrkor i Mälardalen. Åtskilliga kyrkor inom detta område har en likartad planlösning och uppbyggnad, men ingen kopierar exakt en annan. Däremot kan vi fördela flertalet kyrkor på några ganska klart urskiljbara grupper, var och en karaktäriserad av ett antal gemensamma drag men med stora individuella variationer. Kyrkor, som icke låter sig inpassas i någon av dessa grupper möter oss sällan. Ett exempel på en sådan kyrka skall här kortfattat presenteras, nämligen Ängsö i Västmanland.