Myntfynd i kyrkor - Malmer, Brita (Hikuin, 1986)
Myntens stora källvärde för kyrkoarkeologien uppmärksammades tidigare i våra nordiska grannländer än i Sverige, om man bortser från någon enstaka väldokumenterad svensk utgrävning. Det var i Danmark som det berömda »Harpecirkulæret« publicerades 1956 och hade till följd att antalet tillvaratagna mynt i danska kyrkor på kort tid mer än 10-dubblades. I Norge finns de stora och snabbt publicerade fynden från stavkyrkorna, t ex Loms stavkyrka med mer än 2000 mynt, de flesta medeltida. I Finland finns likaså ett intressant kyrkfyndsmaterial och därtill kommer de rika fynden från de åländska kyrkorna.