Ristad ritning från 1300-talet - Lagerl¨öf, Erland (Hikuin, 1986)
Rone kyrka på Gotland har en för Gotlandsförhållanden vanlig byggnadshistoria. Den nuvarande kyrkan har föregåtts av en liten romansk stenkyrka, från vilken några reliefprydda stenar inmurats i altarbordet och några skråhuggna block - troligen sockelstenar — återanvänts i torntrappan. En dopfunt från 1100-talets senare hälft, tillskriven Hegvald (nu i SHM), bör ha haft sin plats i denna Rone första sockenkyrka av sten. Möjligen har denna föregåtts av en träkyrka, men några spår efter en sådan har ej påträffats. Utgrävningar i andra gotlandskyrkor har visat, att stenkyrkorna i många fall hade en träkyrka som föregångare.