Kirke — sognedannelse — bebyggelse: Nogle overvejelser med udgangspunkt i et bebyggelsesprojekt for Ribeområdet - Nyborg, Ebbe (Hikuin, 1986)
Ved det første kirkearkæologiske symposium - 1981 på Moesgård - fremlagde Knud J. Krogh en overbevisende dokumentation af forbindelsen gård-kirke i det norrøne område. Afsluttende rejste han spørgsmålet, om en lignende sammenhæng oprindelig havde gjort sig gældende i de skandinaviske moderlande. Jeg vil gerne tage den tråd op og mere bredt diskutere de forhold, der kan have været bestemmende for, at vore kirker er blevet opført, hvor de blev. Givetvis har der også i det danske sletteland eksisteret en nær forbindelse mellem kirkebyggeriet og den lokale bebyggelse, men hvilken? Hvor lå overhovedet bebyggelsen i perioden o. 950-1200, da vore kirker placeredes i landskabet?