Arkæologiske undersøgelser i Gundsømagle kirke 1988 : Kirkens indre fra o. 1100 til vore dage - Als Hansen, Birgit (Hikuin, 1990)
Gundsømagle kirke, der ligger omkring 15 kilometer nord for Roskilde ved fjordens østside, gennemgik i 1984 en udvendig istandsættelse, hvor Nationalmuseet havde lejlighed til at følge arbejdet og foretage en undersøgelse af murværket. Godt tre år senere i august 1987 brændte kirkens altertavle. Dette medførte så alvorlige sodskader på vægge og hvælv, at en afrensning og nykalkning var påkrævet. Under dette arbejde fremkom der kalkmalerier på korets og skibets vægge. I koret var der bevaret betydelige dele af den oprindelige udsmykning, der hører sammen med triumfbuens tidligere afdækkede og meget hårdt restaurerede malerier, og i skibet blev der fremdraget en udmaling, der formentlig er samtidig med tårnbyggeriet. Begge steder var der tale om malerier af høj kvalitet, der måtte afdækkes og restaureres.