På sporet af en forsvunden frådstenskirke i Himmerland: Nogle iagttagelser ved Ravnkilde kirkes udvendige istandsættelse - Als Hansen, Birgit (Hikuin, 1990)
Ravnkilde kirke synes ved første øjekast at være skåret over samme læst som egnens øvrige kirker. I 5. udgaven af Trap: Danmark beskrives kirken som bestående af »romansk skib og kor med en vistnok lidt senere tilføjet apsis, sengotisk tårn mod vest, kapel fra renaissancetiden mod nord samt et våbenhus af nyere dato mod syd«. Af denne omtale fremgår det, at apsiden ikke passer helt ind i det vante mønster. Den er først og fremmest meget stor med samme murhøjde som koret og omtrent lige så bred, hvad der far kirkens østlige del til at virke lidt tung og kluntet - et træk, der yderligere forstærkes af den lave taghældning og det lille dobbeltsmigede apsisvindue, der er placeret meget lavt og forskudt en smule mod syd (fig. 1). Medens skibet står i blank kvadermur og kun har kalket murværk omkring de nyere vinduer i sydsiden, er kor og apsis pudset og kalket - dog med undtagelse af apsidens fire nederste skifter af store krumhuggede granitkvadre.