Några medeltida kyrkor vid kalmarkusten i dendrokronologisk belysning - Andersson, Karin; Bartholin, Thomas S. (Hikuin, 1990)
Vid det första nordiska kyrkoarkeologiska symposiet i Moesgaard 1981 gjordes en lapidarisk översikt av de femton medeltida kyrkorna vid kalmarkusten. Särskild vikt lades därvid på de kännetecken, som kunde ha betydelse för dateringen och för tolkningen av de specifika icke-kyrkliga funktioner, som kyrkorna också hade. När kyrkorna vid mitten av 1200-talet fatt sin speciella karaktär var detta inte efter en organisk utveckling av en från början planerad form. Tvärtom tycks så gott som alla kyrkor under den första stenbyggnadstiden ha undergått rätt omvälvande förändringar.