Den medeltida stadskyrkan i stadsplanen och stadsbilden - Gardberg, C. J. (Hikuin, 1990)
Amnet låter ganska vittfamnande, och jag vill därför genast anmäla en begränsning; jag utgår enbart från finländskt material. Det blir fråga om domkyrkan i Åbo och om stads- och sockenkyrkan i Borgå. Åbo som stad och biskopssäte har en förhistoria, som inleddes med det s. k. första korståget 1155. Kristendomen var redan känd i landet sedan kanske 50-100 år, och korstågets främsta avsikt var troligen därför att i ett redan kristet land upprätta ett svenskt missionsstift under den svenske konungens beskydd. Det första biskopssätet torde ha funnits i Nousis ungefär två mil nordväst om Åbo.