Medeltida stenhus i Malmö - Rosborn, Sven (Hikuin, 1987)
Staden Malmö uppstod under mitten av 1200-talet som en kuststad vid Öresund. Färjetrafiken mellan Skåne och Köpenhamn har med stor sannolikhet varit den viktigaste etableringsfaktorn. Malmö kom därför också att följa en utvecklingslinje som var helt annorlunda övriga skånska kuststäder från högmedeltiden, vilkas existens kanske i första hand baserats på fisket. Under 1300-talets andra decennium kunde den nya stadskyrkan, helgad S:t Petri och Pauli, invigas. Förebilden till denna stora och påkostade kyrka far sökas i Nordtyskland; som enda motsvarighet i Norden kan nämnas »Vor Frue kirke« i Köpenhamn, även denna kyrka från början av 1300-talet. S:t Petri och Pauli kyrka visar tydligt att Malmö på drygt ett halvt sekel hade expanderat från i stort ingenting till att bli en av Skånes största städer.