Omkring den middelalderlige bebyggelse - Hædersdal, Ebbe (Hikuin, 1987)
I 1974 fremlagde Hans Henrik Engqvist ved et symposium i Visby bl.a. to bebyggelsesmønstre, som går tilbage til middelalderen. Det ene - eksemplificeret af en karré mellem Stengade og Strandgade i Helsingør - er karakteriseret ved en arealopdeling i lange, smalle grundstykker og en tæt bebyggelse. Det andet - hentet fra en beskrivelse af nogle københavnske kannikeresidenser - er mere åbent, har et fritliggende hovedhus inde på den store og brede grund, have bag hovedhuset og en randbebyggelse af økonomi-bygninger. Siden fandtes i andre danske købstæder antydninger af et mønster, der kunne minde om det sidste, med et hovedhus til beboelse inde på grunden og en randbebyggelse af boder. Før vi vender tilbage til disse med supplement af flere eksempler samt et udblik over mønstrets tilstedeværelse i Nordvesteuropa, vil vi give en fyldigere beskrivelse af de københavnske kannikeresidenser.