1600-tallets hvalfangst ved Svalbard og Jan Mayen — arkæologiske undersøgelser - Albrethsen, Svend E. (Hikuin, 1991)
Svalbards og Jan Mayens historie er kort, såvel set i et arkæologisk som i et historisk perspektiv. For Svalbards vedkommende kan det historiske forløb efter opdagelsen i 1596 groft inddeles i fire hovedfaser, idet der her ses bort fra den temmelig hypotetiske mulighed, at der findes levn fra stenalder og middelalder, samt den igangværende diskussion om en evt. russisk tilstedeværelse på øgruppen før 1596: - 1600-tallets hvalfangst - 1700-tallets russiske overvintringsfangst - 1800- og 1900-tallets norske fangst - Minedrift fra begyndelsen af 1900-tallet og frem til idag. Når det gælder Jan Mayen rækker historien, bortset fra enkelte usikre kilder tilbage til begyndelsen af 1600- tallet. Kort efter øens opdagelse følger en periode med hvalfangst. Derefter ligger øen stort set øde hen frem til begyndelsen af dette århundrede, hvor der i en årrække blev drevet norsk overvintringsfangst. Efter midten af 1930erne har øen udelukkende haft betydning som meteorologisk station.