Landsbyen i renæssancearkæologien - Porsmose, Erland (Hikuin, 1991)
I forhold til den traditionsrige arkæologiske udforskning af jernalderlandsbyens udvikling må det desværre konstateres, at landsbyen dårligt nok eksisterer i renæssancearkæologien, hvorfor det følgende nødvendigvis mere far karakter af en problematisering af emnet end en forskningsoversigt. Mit arbejde med middelalderdelen af Det Danske Landbrugs Historie (bd. I, 1988) klargjorde med al ønskelig tydelighed, at man i dag nok kender omtrent et hundrede grundplaner af arkæologisk undersøgte bygninger fra middelalder og renæssance i Danmark, men det er sjældent muligt at tale om egentlige gårdkomplekser, hvor det samlede antal samtidige bygninger kan udskilles, og endnu ringere er vi naturligvis stillet, når talen er om hele landsbyer og deres udvikling. Faktisk er vi endnu ikke i besiddelse af blot en tilnærmelsesvis fuldstændig udgravning af en landsby fra senmiddelalder/renæssance.