Saltproduktion på Læsø, i Danmark og i Europa - Vellev, Jens (Hikuin, 1991)
Der har været produceret salt i Danmark i århundreder. Indvindingen startede allerede i oldtiden, men nogen større og vedvarende produktion blev det aldrig til, før end middelalderens tiltagende bydannelser og den stærkt stigende internationale handel gjorde behovet for en mere omfattende lokal saltproduktion påkrævet. Hvornår og hvordan det startede, vil blot kommende - og heldige - arkæologiske undersøgelser kunne afklare. I 1200-årene synes produktionen at være fast etableret flere steder, og den fortsatte uden afbrydelser til langt ind i 1800-årene. Teknologi, omfang af produktion, afsætningssituation, ejendomsforhold og ikke mindst lokaliteterne har ændret sig gennem tiden. Nogen central rolle for landets økonomi har fremstillingen aldrig opnået, og følgelig har emnet sjældent tiltrukket sig historikernes interesse. Opmærksomheden har gennem årene stedse været koncentreret om saltimporten og saltforbruget. Gennem regnskaberne for Øresundstolden far vi et fyldigt indblik i de store mængder spansk, portugisisk og fransk havsalt, der på ummelandsfarernes handelsskibe blev sejlet nord om Skagen, forbi Læsø og ind i Østersøen. En del blev opkøbt af den danske konge i Helsingør. Fra Lüneburgs inddampningskedler blev andre store saltmængder via Hansebyen Lübeck fragtet nordpå til Skåne-markedet og til de danske købstæder. For at sikre en støt og billig import - og skaffe kongen indtægter - oprettedes i 1600-årene saltkompagnier. Baj-salt, opkaldt efter bugten Baie de Bourgneuf syd for Bretagne, og Lønborgsalt optræder gang på gang i adelens, byernes og kongens regnskaber. Det danske salt og den bagved liggende produktion skal der ledes grundigt efter i det overleverede kildemateriale - når der lige ses bort fra situationen på Læsø, som vil blive behandlet nedenfor. Her skal først oversigtligt gøres rede for forholdene i det øvrige land - det vil stort set sige Jylland, da saltproduktionen på øerne - Fyn, Sjælland, Lolland m.v. - blot optræder sporadisk i tid og rum.