Handel med dagligvarer i vikingetiden - Jensen, Stig (Hikuin, 1990)
Det generelle billede af handelen gennem oldtidens forskellige perioder har indtil for få år siden været stærkt domineret af de importerede luksusvarer, som f.eks romertidens glas bægre og bronzekar. Baggrunden herfor er naturligvis sådanne varers eksklusive - ja næsten eksotiske - karakter. Desuden spiller disse varers direkte vidnesbyrd om fjernhandel også en rolle. I de senere år har man imidlertid betragtet den forhistoriske handel og udveksling mere nuanceret og i højere grad inddraget den indlandske vareudveksling — både inden for og mellem landsbyerne.