Om fjärrhandel i Sydskandinaviens yngre järnålder: Handel med glas under germansk järnålder och vikingatid - Näsman, Ulf (Hikuin, 1990)
Med yngre järnåldern avses det i dansk arkeologi använda begreppet, d.v.s. att tidsrummet sträcker sig från folkvandringstidens början ca 400 e.Kr. till vikingatidens slut under 1000-talets senare del, och geografiskt avses med Sydskandinavien ungefar äldre medeltidens Danmark. Med fjärrhandel menas i detta järnålderssammanhang helt enkelt systematisk införsel till ett politisk/ etniskt område av varor, som med stor sannolikhet är framställda utanför detsamma. Det geografiska avståndet är således mindre viktigt än det sociala-politisk/etniska; att sociala barriärer och politisk/etniska gränser överskrides är betydelsefullare än antalet tillryggalagda kilometer eller dagsresor. Mycket talar för, att det sydskandinaviska området under större delen av yngre järnåldern utgjort ett politisk/etniskt tämligen sammanhängande och danskt område. Det är införsel av varor utifrån till detta område, som är ämnet för följande översikt.